Bemutatkozás – Ki is volt Ag Mamas

Agios (azaz Szent) Mamas, Caesaria római kormányzója fogságban született a keresztény üldözések korában. Szüleit a bálványimádás megtagadásának büntette miatt vetették börtönbe, és nem sokkal Agios Mamas születése után mindketten meghaltak.

Ám úgy tűnt, hogy a kis Mamas élete jobbra fordul: egy Caesariában élő gazdag asszonynak angyali látomása volt. Ennek hatására mindent úgy tett, ahogy az angyal kérte. Eltemette a szülőket, és a börtönből magához vette a gyermeket, akit sajátjaként, szeretetben nevelt fel, taníttatta, és egyetlen örökösévé tette. Sajnos minden jó véget ér egyszer: amikor Mamas 15 éves lett, a nő, aki anyja helyett anyja volt, meghalt.

 

Ahogy az már lenni szokott, a hatalom, mely más vallásban hitt, nem nézte jó szemmel Agios Mamas kereszténységét: vagyonát elkobozták és embertelen módon megkínozták, és végül a tengerbe vetették. Istenhez imádkozott, hogy ne érezzen fájdalmat, Ő pedig egy angyalt küldött a megmentésére.
 

 

Agios Mamas ekkor már csodás hatalommal rendelkezett a természet felett: nem csak az emberek, de az állatok is színe elé járultak és hallgatták az Evangélium hirdetését. Ez már tényleg vérlázító volt az uralkodó szemében: Agios Mamast el kell tenni láb alól! Az impérium újabb adókat vetett ki, ám Ag. Mamas megtagadta azok befizetését, hiszen csak egy barlangban lakott, és abból élt, amit a természet adott. A katonák, akiket érte küldtek rémülten látták, hogy vadállatok védik a szentet, és napokig nem tudtak a közelébe férkőzni. Ám Mamas megjelent egy oroszlánon ülve, báránnyal a kezében – az Antiókhiai Ortodox Egyház a mai napig így ábrázolja – és feladta magát.

 

A legenda ezen a ponton két verzióban fut tovább, bevalljuk, hogy szívünknek az első változat a kedvesebb. E szerint az uralkodó színe elé is oroszlán háton és báránnyal a kézben érkezett. Ez annyira lenyűgözte a császárt, hogy Agios Mamast egész életére felmentette az adófizetés alól.

 

A második variáció már kegyetlenebb: elfogása után kíméletlen kínzásoknak tették ki, majd vadállatok ketrecébe zárták, de az éhes oroszlánok, ahelyett, hogy széttépték volna, a sebeit kezdték nyalogatni. A súlyosan megsebesült Mamast ezután a döbbent katonák szabadon engedték és ő hamarosan meghalt barlangjában.

Keresztények temették el egy hatalmas szikla alá, szent ereklyéihez, pedig hosszú ideig gyógyulásban bízva imádkoztak, a legenda szerint sikerrel. De az akkori király nem akarta, hogy a vértanú békében nyugodjon, koporsóját a tengerbe akarták vetni. Ekkor Agios Mamas látomásban jelent meg egy hithű kereszténynek: és megmutatta, hogy hol legyen a végső nyughelye. Így került a teste Ciprus északnyugati oldalára, ahol egy neki szentelt templomot építettek.

 

A Caesariai Agios Mamas-hoz a hagyomány szerint a betegségből gyógyulni vágyók imádkoznak, zarándokolnak el, de, ami a legfontosabb: ő az adófizetők védőszentje.

 

                                             
                            Ugye megértik, hogy el kellett jutnom a templomához?!

                                            
A weboldal minden tartalmi eleme az
Ag. Mamas Kft. tulajdona.
Engedély nélküli felhasználásuk szerzői
és személyi jogokat sért!

"Megbízható és kiegyensúlyozott munkájuk nagymértékben hozzájárult sikereink eléréséhez, és ezért köszönettel tartozunk."

 

 

Csertánné Gnandt Henriette
ügyvezető igazgató

 

www.ferticad.hu

 


 

FertiCAD Kft.